Transistör ile Anahtarlama devrelerde sık kullandığım ve kullanımı basit kullanışlı olan bir devre elemanı. Röle mantığında çok daha konforlu kullanıma sahip. Pnp ve npn türlerini ayrı yazıda anlatacağım. Bu yazıca pnp türünde olanların anlatımına yer vereceğim.
Transistör ile Anahtarlama
Arduino üzerinden kullandığım genelde aç kapa şeklinde komut verdiğim devre elemanı. Harici güç kaynağını arduino üzerinden yönetirken bunu kullanıyorum. Arduino’nun boltaj ve akımından fazlasına ihtiyaç duyduğumda harici güç kaynağından gelen akımı yönetmek için kullanıyorum.
Anahtarlama işlemini mosfet ile de yapabilirsiniz buna da değineceğim ilerideki yazılarımda fakat üzerinden ne kadar akım geçireceğinize göre devre elemanı seçmeniz gerekiyor artan maliyetler nedenlerinden dolayı uygun parçayı seçmek daha uygun olur. BD140 transistör 1,5 amper ve 90 volt kapasitesindedir. Bununla 1 metrelik 12 volt şerit led kontrolünü yapabilirsiniz.
Burada anlattıklarım tamamen pnp için geçerlidir npn transistörler için bu yazıya bakınız.
İlk bacağı emitter güç girişi olarak düşünebiliriz ve buradan güç kaynağından gelen pozitif hattı bağlıyoruz.
İkinci bacak collector güç çıkışı diye adlandırılır bu kısmı da yükümüzün yani neyi çalıştıracak isek onun artı hattına bağlıyoruz.
Üçüncü bacağımız ise base bu kısmı da sinyal vereceğimiz aç kapa ya da pwm olarak değer göndereceğimiz bacak olarak düşünebilirsiniz. Base üzerinden vereceğimiz sinyal ile emitterden giren kanalı açarak collector üzerinden yükümüze ulaşmasını sağlıyoruz.
Basit bir devre ile pnp kullanımı örnek üzerinden daha iyi anlamaya çalışalım.
KOD:
#define ledPin 3 // pini tanımlıyoruz void setup() { pinMode(ledPin, OUTPUT); // pini çıkış pini olarak tanımlıyoruz } void loop() { //bu kısım aktif değil ama aç kapa olarak kullanabilirsiniz. /* digitalWrite(ledPin,LOW); // low iken led yanacak kanalı açacaktır. delay(1000); digitalWrite(ledPin,HIGH); // high olduğunda led sönecektir. delay(5000); */ for (int i=255;i>=0;i--) // döngü ile pwm pini sayesinde azalan ışık olarak kullanıcaz. { analogWrite(ledPin, i); delay(15); } delay(1500); }
Konu ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıdaki cevap alanından yapabilirsiniz. Yazılan cevaplardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Teşekkürler..
Günlük çalışmalarım ve paylaşımlarım için beni youtube ve instagramdan takip edebilirsiniz.