220v AC elektriği 12 DC akıma dönüştürüyoruz ve üstelik trafo kullanmıyoruz nasıl mı yazı devamında. 220volt 12volt’a Düşürme Trafosuz.
220volt 12volt’a Düşürme Trafosuz
Daha önce birkaç yerde gördüğüm bu uygulama bana da lazım olunca nasıl olduğunu artılarını eksilerini keşfetme imkanım oldu. 220 volt alternatif akımı 12¶volt dc akıma dönüştürerek devrelerimiz de led yakmada vs işlerde kullanabilirsiniz kaç amper dayandığını da inceliyorum kısa zamanda bunu da öğrenmiş olacağım.
Malzemeler:
- Delikli pertinaks
- 105j 400V damla tipi kondansatör
- klemens 2 girişli 2 adet
- 470K 2watt direnç
- 4 adet 4007 diyot
- 1 adet kutuplu 470uF 25v kondansatör
- 12v zener diyot
Bağlantı şeması:
Görseller:
Sonuç:
aklınıza takılanları yorum kısmından sorabilirsiniz.
DEVREDEN 12V DA EN FAZLA KAÇ AMPER ÇEKİLEBİLİR?
Çekebileceğiniz amper devrede kullandığınız tüm elemanların tek tek kaç ampere dayanabildiklerine gore belirlenir. Tüm parçalardan en düşük ampere sahip olan kadar çekebilirsiniz. Bu devrede diyotlar 1amper olduğu için 1 amper çekebilirsiniz.
Selam 5 ve 10 amper için hangi diyotlar takılır
Merhaba,
5 amper ya da daha fazlasi icin unutmayın tum materyaller o değeri desteklemeli.
hazir kare diyotlar onlari da kullanabilirsiniz köprü diyot diye ararsanız bulabilirsiniz.
Alttaki diyot ise 5 amper destekler.
SB5100, 100V 5A Schottky Diyot DO-201
Teşekkür ederim
7805 kullanıp bunu telefon yada 5 volt çalışan her hagi bir cihazı şarj için kullanma şansım olur mu?
Evet edebilirsiniz 1 amper çıkış destekler.
Akü şarj eder mi?
Bu devre ürünleri ile 1 amper çıkış verir. akünün özelliğine gore değişir ama daha güçlü bir adaptör kullanmak daha iyi olur
Devreyi deney board u üzerine yapmak için devre şeması verebilir misiniz ?
içerikte bağlantı şemasını paylaştım
Devre şemasında zener diyot nereye baglaniyor zener diyot bağlantısı yok orda
Evet farkettim şimdi o kısmı atlamışım dosyayı bulunca güncellerim. dc çıkış yazan kablolardaki kırmızı kısıma yani pozitif kısıma diyotun çizgili yerini diğer siyah ucada diyotun çizgisiz yerini lehimleyin. lehimlediğiniz uçlardan +/- olarak çıkışı alabilirsiniz.
yani dc çıkış yazan kısıma diyotu seri olarak bağlıyoruz ve bağladığımız yerden güç çıkışı alıyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkür ederim
Bir de damla tipi kondansatör un + – si üzerinde yazmıyor bunu nasıl anlariz
Damla tip kondansatör AC olduğu için + / – uç olmuyor yani farketmiyor.
Devreyi deney bordu üzerine yaptım ölçü aletini bağlandığım da voltaj 12 den yukarı doğru yükseliyor bunun nedeni ne olabilir
14.6 v a kadar yükseliyor
Kullanılan malzeme ve zener diyotun kalitesiyle alakalı ve yapılan bağlantı ile. yani lehimli bir bağlantı daha doğru sonuçlar verecektir.
devrenin çalışma prensibini açıklamaya bilir misiniz
Calisma prensibini anlatacak kadar olaya vakıf değilim. Bana yetecek kadar biliyorum. Yanlış bilgi vermek istemem damla tipi ve dirençle voltaji düşürüp diyotlar ile ac gerilimi doğrultuyoruz. Sonra zener diyot ile gerilimi sınırlıyoruz.
zener diyot ile gerilimi sınırlıyoruz derken yani çıkış voltajını örneğin sizinki 12v muş 12v bir zener diyot mu kullandınız örneğin ben çıkış voltajını 30v almak istiyorum 30v luk bir zener diyot kullansan olabilir mi ?
Açıklayabilir misiniz?
abicim 12v zener diyot ters plarlamada devreye paralel bağlanır .. bi yanlışlık olmasın ??
amper veya voltajda yüksek dalgalanmalar olmuyor mu? zira proteusda test ettim amper çok dalgalanıyor.
Bu devre max 1 amper akım kaldırır. Ben aktif olarak kullanıyorum genelde arduino ile hazırladığım vb cok az akım çeken işlerde.
12 volt led 2 metre aydınlatmada kullanıyorum sorun yok.
Semada 5 tane diyot var ve yani sira zener diyit yok
Ortadaki çapraz olan zener diyot.
Merhaba. Elektroniğe ilgim var. Çat pat nette araştırıyorum. Bu devre elemanları dan hangisinden sonra voltaj 12v a düşüyor. Bilgi verirseniz çok memnun kalırım.
Direncin ucundan çıkıp diyota giden uç ile damla tip kondansatör ucundan diyota giden kısımda gerilim düşüyor.
470uf 25v kondansatör yerine 680uf25v kondansatör kullansam sıkıntı olur mu? Birde 470k 2w direnç bulamadım. Onun yerine 470k 1w direnç kullansam sıkıntı olur mu? Yardımcı olursan sevinirim. 12v fan ile bı tane LED iaik yakacak. Toplam çekeceği akım 0.7 amper
İkisini de kullanabilirsin sorun olmaz. Daha fazla ısınabilir direnç. Bağlantı yapmadan önce multimetre ile çıkan gerilimi ölçersen daha güvenli olur.
Peki 24 v almak istersem zener diyordu 24v seçmem gerekiyor doğru mu
kullanılan kapasitör faratıyla ilgili oluyor çıkış voltajı. Tabiki kapasitör sonrası kullanılan diyot ve resistansların sönümledigi voltajda var. 24 volt zener + köprü diyot + istenilen voltaj vede egerki sabit dalgasız bir akım isteniyorsa o kompanentin de sönümleme voltajlarını toplayıp ana gerilimden cıkarılıyor. sonrasındaki cıkan deger capasitörün sönümlemek istenilen voltaja tekabül ediyor. ordanda z kare = Rkare+Xc kare gibi bir formülü var. Burdaki Rkare 2 watlık direncin karesi. burdan capasitörün kaç fartlık olması gerektiği. ‘ zaten o 2 watlık direnc yanlış anlamadıysam sigorta niyetine konuluyor. Proteusta devreyi çizdiğimde proteus hata veriyor. ama kullanıma gelindiginde sorun cıkmıyor. Bende anlamadım bu işten hiç bişe 🙂 bu devreye ek olarak 1 fan ve ntc eklenip ana gerilimle capasitore temas ettirilerek soğutma yapılabilir…Zener diyot kalitesizliğinden dolayı 12 V fazlasını geciriyor ise ikinciyi eklersek sıkıntı çıkarmı acaba …
Merhabalar ; aynı devreyi 12 DC volt 10 amper e kadar çıkış sağlayacak şekilde yapacak olursak nasıl bir değişiklik gerekir.
Araç buzdolabını kullanmak için yapacağım. Buz dolabı devresi üzerinde ki koruma cam sigorta 6,3 amper sanırım 10 ampere kadar çıkış yeterli olacaktır.
Köprü diot 3510 kare yada kbu 1010 köprü kullansam direnç ve kondansatör ne kullanmalıyım ?
Zener diot DC çıkışda gerekir mi ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
Bu devre elemanlarıyla 10 amper saglamak mümkün değil. smps devre lazım bunun led trafosu kullanabilirsiniz.
Merhaba 220 v ac giriş ten 48 v dc ve en az 60 Amperlik akım isteyen bir cihazı çalıştırmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Merhaba yaklaşık 2900 watt ihtiyacınız var çok zor o ölçüde güç kaynağı bulmak. 48v LED trafo bulup bire bir aynı ürünü paralel yapabilirsiniz
2900 watt derken 3kva kıl trafo mu demek istiyorsunuz?
Aynen 48v 60 amper o civarda yapar.
Bir trafo yaptık zaten ama olmadı cihaz hassas. Trafoda sanırım filtre kondansatörü kullanılmadığı için cihazı çalıştırması gibi düşünüyoruz. Ve voltaj 48 v DC çıkıyor ama tam cihaza gideceğinde 72 ye yükseliyor
Dalgalanma konusu biraz sıkıntılı onu önlemek için dediğiniz gibi filtre kondansatörler kullanmanız gerekiyor hazır trafo değilse araştırmanız gerekiyor biraz.
12 volt 60 amper için şema nasıl olurdu.
Emeğiniz için Teşekkürler aslında çok aydınlacı bilgi ama benim kafama takılan bu devre üzerinde zener diyot kullanmamış olsaydık kaç volt alıyor olucaktık .