Bir türlü aradığım masayı bulamadım bulduklarım ya sağlam değildi ya da sağlamdı fiyatı uçuktu. Bende bu tip işleri yapmaktan hoşlandığım için kendi tezgahımı, masamı yapmaya karar verdim..Bakalım neler yapmışım detaylar konu içinde..
Tezgah Masa Yapımı
Yapımında zorlanmadım desem yalan olur zorlanmamın en büyük nedeni ise bu işe uygun tezgah testerem olmaması. Şayet bir tezgah testereniz varsa çok güzekl işler yapabilirsiniz. Ben daire testere ve el testeresi kullandım.
Çok çok zor bir iş değil onu söylemeden de geçmemek lazım. Şayet arada yardım edecek birileri de varsa çok daha kolay olur bu iş.
Fotoğraflara bakmadan önce bir malzemeleri sayalım.
5×5 silinmiş kereste 2 adet 3 metrelik
2.5x.7.5 silinmiş kereste 2 adet 3 metrelik
ister tek isterseniz parça parça alın ben parça olarak aldım
2 adet 200×40 msif panel. Vermiş olduğum ölçülerin hepsi cm.
Şöyle bakalım bir ne yapmışız:
Böyle bir işe yeltenirseniz kesim işlemlerini son derece düz yapmanızda önem var ve ölçü alırken özellikle birkaç noktadan ölçü almayı unutmayın. Zımpara makinası ile düzgün olmayan yerleri traşlayabilirsiniz.
Öncelikle 5×5 olan kereste ile ayakları oluşturdum. 75cm olarak ayarladım ve buna uygun 5 ayak kestim.
Daha sonra ince kereste ile üst çerçeveyi ayarladım fotoğrafta göründüğü üzere. Sonrasında ise matkapla ince delerek üzerinden vidalayarak tüm parçaları birleştirdim.
Orta kısıma da destek attım üst tablayı ve ön tarafta destek olması için.
Köşelere köşebent atabilir daha da sağlam yapabilirsiniz.
Sonrasında ise iskeleti ahşap koruyucu ile boyadım ve 1 gün kurumaya bıraktım.
Ertesi gün üst masif panelleri ahşap koruyucu ile boyadım. Üst tabla 80cm olacağı için sığmadığından onun montajını kuruduktan sonra ev içinde yaptım.
Masif paneller tam pürüzsüz olmuyor zımparalamanızda fayda var. Ondan sonra kalın bir ahşap koruyucu ile üzerinden geçerseniz yumuşak bir dokunma hissi verir.
Sonra montajlamaya geçtim. 2 tabla olduğu için arası boşluk olmaması için maksimum yanaştırma ile vidaladım fakat yinede ince bir boşluk oldu bunu da kuruduktan sonra şeffaflaşan tutkal ile hallettim.
Orta kısımdaki beyaz tutkal sonrasında görünmeyecek.
Son olarak da tabla üzerine atmış olduğum yaklaşık 15 vidanın deliklerini kapatmaya geldi. Birz tutkal ile talaş tozunu karıştırıp bu delikleri macunluyoruz. Ve üzerine tutkal sürerek yumuşak doku elde etmeye çalışıyoruz. Kuruduktan sonra sanki ağacın orjinal iziymiş gibi bir görüntü oluyor.
Son olarak masamız böyle bir hal alıyor.
Hocam elinize sağlık öncelikle, gerçekten de piyasa da aradığımız tarzda masa bulmak zor ve bulduğumuz zaman ise faiş fiyatlar ile karşılaşıyoruz. Bu projenizin maliyeti ne kadar tuttu yazabilir misiniz ?
Testereyi 150 tl almıştım. Osb levha ise plakası 60tl idi 11 mm olanın onunda herhalde yarısını ya da 40tl kısmını kullanmışımdır. 200 tl geçmedi kısacası. ama oldukça kullanışlı hale geldi.