Arduino röle kullanımı konusunda aradığım bilgileri tek bir yazıda bulamadım açıkçası bilip bilmeden yazanlar olmuş bende derleyip tek yazı altında rölenin temel noktalarına değindim detaylar konu devamında..
Arduino Röle Kullanımı
Daha önce bu yazımda 5 bacaklı devresiz röle kullanımını anlattım isterseniz inceleyebilirsiniz. Bu yazımda ise devre üzerine kurulmuş olan röleyi arduino ile nasıl kullanıyoruz bunu anlatacağım.
Öncelikle devre üzerine kurulmuş röle görüntüsü ile başlayalım ve genel hatları ile neyin ne olduğunu tanımlayalım:
Görüntüde görüldüğü üzere devre üzerinde yer alan rölemizde 3 adet giriş pini bulunuyor bunlar;
Vcc
Gnd
In
Vcc kısmından rölemiz kaç volt ile çalışıyor ise o gücü veriyoruz röle üzerinde yazdığı üzere 5VDC yani 5v dc akım.
Gnd bildiğiniz üzere nötr hattımız eksi hat da diyebiliriz.
in kısmı ise rölenin anahtarının açılıp kapanmasını sağlıyor. Bu alana verdiğimiz high ya low ile röleyi açıp kapatacağız.
Kırmızı ve yeşil 2 led görüyorsunuz bunlardan kırmızı olan röleye elektrik geldiğini, yeşil ise röleye low vermeniz durumunda yanar high vermeniz durumunda söner, default hali high ve sönüktür.
Rölenin diğer ucunda ise burada Çince yazılmış ne alaka anlamadım ama üretici öyle yapmış. Yukarıdan aşağıya isimlendirecek olursak NC, COM, NO.
nc normalde kapalı olan anahtar demek yani anahtar kapalı ve akım geçer manasında kullanılır, com ise ortak uçtur yani akımını açıp kapatacağınız devrenin artı ucunu ya da eksi ucunu buraya bağlarsınız çıkış olarak da kullanım alanınıza göre nc ya no dan hat alarak devreyi tamamlarsınız.
no ise normalde açık demek olup anahtarın açık olduğunu ve akım geçmeyeceğini ifade eder.
Şimdi bir çalışma örneğine bakalım;
Kodumuzu arduino yüklüyoruz kod içerisindeki yorum satırları ile hangi satırın neye yaradığını okuyabilirsiniz.
#define role 2 //Röle kontrol ucu void setup() { pinMode(role, OUTPUT); //Röle kontrol ucu çıkış olarak tanımlanmıştır } void loop() { digitalWrite(role,HIGH); // //röle pinine high veriyoruz böylece no com ucuna bağladığınız hattan akım geçmez, ama nc com ile bağlantı yaparsanız bu durumda akım geçer. delay(2000); // 2 Saniye Bekle digitalWrite(role, LOW); // röle pinine low veriyoruz böylece no com ucuna bağladığınız hattan akım geçer, ama nc com ile bağlantı yaparsanız bu durumda akım geçmez. delay(2000); }
Şimdi nasıl çalışıyor ona bakalım;
Sarı led mavi kablo ile nc hattına bağlı buna göre arduino ilk önce 2 saniye boyunca high oluyor anahtar açıkta kalıyor ve sarı led yanıyor. Sonraki 2 saniye boyunca low olarak anahtarın kapanmasına neden oluyor ve no alanına bağlı yeşil led yanıyor.